Titlul proiectului

Fragmentele zilei

Artist

Levente Kozma

despre proiect

Activitatea și mobilitatea noastră zilnică sunt constrânse, limitate și fragmentate. Reajustarea rutinei zilnice, aflată în permanentă schimbare, este perturbată de sentimentul accentuat al imprevizibilului. Multitudinea informațiilor și a noutăților accelerează și asaltează gândurile - între prezent, trecut și viitor. Distorsionează realitatea. Conspirația devine realitate. Camera video și recorder-ul de sunet devin martorii și observatorii prezentului, captând fragmente din activitatea mea zilnică în timpul stării de urgență – întâmplări din casă, surprinse de pe geam și de afară, de pe traseul spre cumpărături sau în timpul plimbărilor prin cartier. Aceste filmări scurte cu cadre fixe și înregistrările sonore, surprinse pe perioada unei săptămâni în diferite intervale orare, acoperă ciclul unei zile și constituie baza lucrării. Materialul filmat în zile diferite este organizat succesiv după ora de înregistrare, astfel, perioada unei săptămâni se comprimă pe o zi. Acest șir de micro-narațiuni secvențiale, cu caracter docu-ficționar, propun o reflexie personală asupra unei perioade în plină transformare. Sonorul secvențelor video este disociat și inversat, cel din interior cu cel din exterior și viceversa, dislocând imaginea din contextul ei original, implicit percepția noastră asupra realității.

Titlul proiectului

Windows 2020

Artist

Maria Brudașcă

despre proiect

Windows 2020 este un scurt metraj de animație în care sunt explorate ipostazele și rolurile ferestrei, care odată cu izolarea au devenit mai prezente și diverse: spațiu de socializare, observator, acvariu, radio, ceas, loc de evadare, granița transparentă cu lumea de afară. Seria de micro-povești urmărește relațiile pe care le avem sau descoperim prin intermediul ferestrelor, detaliile neobservate până acum, realismul magic care poate fi găsit în spațiul personal al fiecăruia. 

 

Titlul proiectului

Hoarder

Artist

Maria Năstase

despre proiect

Albumele de familie și fotografiile înrămate oferă acces la intimitatea vieții cotidiene a unor oameni pe care nu-i cunoaștem - o istorisire vizuală autobiografică menită pentru bibliotecile și pereții lor.  E suficientă necesitatea noastră de conservare și diseminare a trecutului pentru a colecționa și publica aceste autobiografii aruncate? Susținem aceleași considerente etice de protejare a identității în mediul online pentru oamenii din trecut și cei din prezent? Acum pare că este la latitudinea colecționarului. Hoarder este o selecție a colecției de fotografie vernaculară semnată Maria Năstase. Maria vrea să le protejeze identitatea dar să păstreze atmosfera intimă din albume, înlocuind fața lor cu cea a privitorului. Folosirea filtrelor ne obișnuiește să ne jucăm cu suprapunerea noastră peste oameni și contexte - Poate să fie asta o soluție de anonimizare sau rămâne o joacă de Instagram?

 

Proiectul interactiv poate fi explorat aici.

Titlul proiectului

Abecedar modern

Artist

Miloš Jovanović

despre proiect

Abecedar Modern promovează limba română prin educație contemporană, amuzantă, pentru copiii de astăzi. E o metodă modernă de învățare care transformă descoperirea limbii române, cu haz pentru întreaga familie.

 

Abecedarul poate fi descărcat de aici și printat acasă, în format A4.

Titlul proiectului

Eseu despre viața restrânsă

Artist

Mitoș Micleușanu

despre proiect

”Arca lui Para-Noe” (eseu despre viața restrânsă) este o expunere spontană a schimbării care s-a produs (și se produce) în noi și în lume, dincolo (oare?) de voința noastră. Această ”criză în criză” prin care trecem, împinge percepția personală și colectivă la un alt nivel, producând un adevărat ”mind-shifting” social. Dincolo de îngrijorare și destabilizare, acest lucru este fără îndoială o provocare majoră, un test al limitelor, un moment de cotitură și reevaluare a sinelui în raport cu lumea, cu trecutul, prezentul și viitorul. 

 

 Nu în ultimul rând, ”eseul” este despre mecanismele psihice care ne ajută să regăsim echilibrul și sensul evenimentelor,  prin comunicare, implicare, compasiune, dar și prin umor sau prin teoriile deseori absurde pe care le țesem cu obstinație în jurul evenimentelor care ne depășesc competența sau înțelegerea.     

Titlul proiectului

Singurătatea ciclopului

Artist

Nicu Rotaru

despre proiect

Ajuns la 81 de ani și recent diagnosticat cu o boală severă de inimă, Constantin Abăluță se confruntă cu o situație complicată în pandemie. Proiectul include o antologie de 50 de poeme în lectura autorului și un documentar audio.

Titlul proiectului

Viața și moartea lui Janus Stuck

Artist

Oana Hodade

despre proiect

Viața și moartea lui Janus Stuck e un demers dedicat memoriei și absenței și are ca punct de plecare o arhivă de negative foto găsită la Oser, piața de vechituri din Cluj – imagini captate aleatoriu de-a lungul anilor, care punctează câteva momente din cronologia unei familii anonime. Vizitarea lor invită la reflecție asupra identității și creează, în același timp, un spațiu deschis pentru nenumărate posibile proiecții legate de conceptul de familie. Janus Stuck este un personaj ficțional care împrumută însușirile tatălui, așa cum transpar din imaginile în care bărbatul este surprins sau se întrezăresc prin prisma lucrurilor pe care acesta alege să le fotografieze. Biografia lui se naște imaginând viața nevăzută, cuprinsă între fotografii, și navigând prin multitudinea de interpretări ce se conturează la vizitarea și revizitarea arhivei.

Titlul proiectului

Robinson. Alte jurnale

Artist

Sebastian Moldovan

despre proiect

Acesta este un proiect predefinit de situația din perioada în care se desfășoară: restrângerea drepturilor de circulație, a interacțiunilor și colaborărilor, sentimentul de izolare și pierdere a controlului asupra lumii înconjurătoare. În aceste condiții, artistul Sebastian Moldovan a decis să folosească pentru acest video doar perimetrul și conținutul locuinței – un argument ar fi precedentele de acest fel prezente in lucrări anterioare în care își impunea să asambleze o instalație strict din obiecte și materiale găsite în spațiul de expoziție. Instrumentele: camere de filmat, desen, vopsele, plante, obiecte uzuale, corp. Lucrările  evoluează, se compun în timp. Totul  începe cu o structura de jurnal folosind video și desen. Mai exact un jurnal ne-intim, unul care consemnează pisici, umbre, copaci, porumbei, nori, etc. Scopul este găsirea unui conglomerat a cărui forma sa dea sens evenimentelor minore care se petrec zilnic, care compun de fapt viata in izolare. Elemente: Time Lapses, creșterea plantelor pe parcursul unei luni, documentarea activităților: desen, popcorn, reparații, cumpărături, strada, printuri. Pornind de la Robinson al lui Michel Tournier, se va face referire la setul de întrebări referitoare la ordinea impusă de prezenta celorlalți, a societății.

Câștigători

Proiecte de grup

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK