Program ce sprijină cinematografia de autor și revitalizează opera lui Lucian Pintilie.
Fondul de cinema Lucian Pintilie a fost creat în memoria marelui regizor român în 2018 la inițiativa doamnei Corina Șuteu, membru a Consiliului Director al Fundației9, cu acordul Cătălinei David, legatara artistului.
Începând cu luna iunie 2020, o dată cu retragerea doamnei Corina Șuteu din Consiliului Director al Fundației, Fundația9 va înceta dezvoltarea acestui program.
Menirea fondului, o inițiativă privată unică pe scena culturală românească, este de a onora opera artistică a lui Lucian Pintilie și de a sprijini tânăra generație de regizori de film. Între 2018-2020, Fundația9, prin Fondul de cinema Lucian Pintilie, a sprijinit în mod direct trei tineri regizori români selectați de către membrii Consiliului Director al Fundației9 și a restaurat în format digital 4k filmul « Balanța », unul dintre cele mai apreciate filme ale regizorului, realizat în 1992 și prezentat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.
Cei trei regizori ai fondului de cinema Lucian Pintilie sunt Cristi Iftime, Anghel Damian și Bogdan Mureșanu, care au primit un sprijin global de 60.000 euro ce le-a permis finanțarea scurtmetrajelor aflate în producție la momentul obținerii burselor.
Cristi Iftime este regizor și scenarist, absolvent al Facultății de Filosofie din Cluj, și al Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București. A regizat scurtmetrajele „Cinci instrumente”, „Timi”, „15 iulie”, iar în 2017 a regizat primul lungmetraj, „Marița”. Filmările la ultimul său scurt-metraj « O după-amiază de primăvară » finanțat de către Fundația9 prin Fondul de cinema Lucian Pintilie s-au încheiat în luna martie 2020, filmul aflându-se în acest moment în circuitul înscrierilor la festivalurile internaționale de profil.
Sprijinul acordat prin Fondul Pintilie a reprezentat în primul rând o validare și o încurajare pe care sper să le răsplătesc și prin proiectele mele viitoare. În realizarea acestui scurtmetraj, m-a ajutat să trec prin toate etapele mai lipsit de constrângeri și mai puțin presat de timp ca de obicei, un privilegiu pentru orice regizor. Le mulțumesc și pe această cale Fundației9, BRD Groupe Societe Generale, Corinei Șuteu și Ancăi Drăgoi. Cristi Iftime, regizor.
Anghel Damian este actor și regizor, scenarist și producător. Recent, a semnat scenariul lungmetrajului de animație „Călătoria fantastică a Maronei”, premiat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, este scenarist al serialului „Vlad”, producție Pro TV România. Scurtmetrajul „Celed”, susținut de către Fundația9 prin Fondul de cinema Lucian Pintilie, a fost produs în 2018 și reprezintă debutul său ca regizor de film, fiind prezentat în numeroase festivaluri de film din lume. În 2019, filmul a obținut Mențiunea Specială a Juriului în categoria Zilele Filmului Românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2019 și o nominalizare la categoria Cel mai bun film de scurtmetraj la Gala Premiilor Gopo în 2020. Filmul CELED, cu un puternic mesaj social, a fost prezentat în cadrul unor proiecții speciale organizate de către Fundația Hope and Homes for Children România în luna august 2019 și de către Fundația UiPath în decembrie 2020.
Regizor, scenarist și producător, Bogdan Mureșanu este realizatorul scurtmetrajului « Cadoul de Crăciun » care a fost prezentat și premiat la peste 50 de festivaluri internaționale. Filmul a fost inclus pe lista scurtă a Academiei Americane de film, la secțiunea „Live Action Short Film”, dintr-o selecție ce a numărat 191 de filme internaționale calificate pentru această categorie. În prezent, Bogdan Mureșanu se află în pre-producția filmului de scurtmetraj « Anul nou care n-a fost » susținut de către Fundația9 prin Fondul de cinema Lucian Pintilie.
„BALANȚA” este primul film din istoria cinematografiei naționale care a fost restaurat și relansat în cinematografe în format 4k. Restaurarea digitală în format 4k a filmului BALANȚA a fost realizată pe parcursul anului 2019 în studiourile Digital Cube din București în parteneriat cu co-producătorii filmului MK2 (Franța) și Filmex (România). Versiunea restaurată a fimului a fost prezentată în premieră mondială în luna octombrie 2019 la celebrul festival Lumiere de la Lyon, creat în memoria fraților Lumiere, fiind urmat de prezentarea în cadrul unor proiecții speciale în cadrul festivalului Making Waves de la New York, Statele Unite ale Americii în luna decembrie a anului trecut. Distribuția filmului în România este asigurată de către TRANSILVANIA FILM, iar pe plan internațional de către co-producătorul francez al filmului, compania MK2.
Restaurarea filmului BALANȚA a însemnat un prim pas spre revitalizarea arhivei românești de film care trebuie (re)descoperită, mai ales de tinerele generații de spectatori. Succesul de care noua versiune s-a bucurat în cinematografe ne-a confirmat faptul că filmul este mai lucid și mai viu ca niciodată, iar nevoia de a ne înțelege istoria este prezentă, chiar și după 28 de ani. Tudor Giurgiu, Transilvania Film
În 4 februarie 2020, filmul a avut premiera națională la Teatrul Național București în prezența a peste 900 de iubitori de cinema, apropiați ai lui Lucian Pintilie, cineaști tineri, parteneri și oameni de business. Timp de o lună, până la instarurarea stării de urgență, filmul a fost prezentat în cadrul a 184 de proiecții speciale în 37 de săli de cinema din 25 de orașe.
O campanie de conștientizare a impactului pe care plasticul îl are asupra vieții noastre, prin artă.