Fondul de Cinema
„Lucian Pintilie”

Program ce sprijină cinematografia de autor și revitalizează opera lui Lucian Pintilie.

Mai departe

Creat în memoria marelui regizor român dispărut în 2018, fondul onorează opera artistică a lui Lucian Pintilie și sprijină tânăra generație de regizori de film.

În 2018, prin Fondul de Cinema „Lucian Pintilie”, Fundația9 a sprijinit trei regizori, acordându-le burse de autor pentru finalizarea proiectelor cinematografice.

Cristi Iftime este regizor și scenarist, absolvent al Facultății de Filosofie din Cluj, și al Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București.

A regizat scurtmetrajele „Cinci instrumente”, „Timi”, „15 iulie”, iar în 2017 a regizat primul lungmetraj, „Marița”.

Anghel Damian este actor și regizor, scenarist și producător. Recent, a semnat scenariul lungmetrajului de animație „Călătoria fantastică a Maronei”, premiat la numeroase festivaluri internaționale. În prezent, este scenarist al serialului „Vlad”, producție Pro TV România. Scurtmetrajul „Celed” reprezintă debutul său ca regizor de film, câștigând mențiunea specială a juriului în categoria Zilele Filmului Românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2019.

Regizor, scenarist și producător, Bogdan Mureșanu a obținut premii importante la festivaluri internaționale cu scurtmetrajul „Cadou de Crăciun”, care a fost inclus pe lista scurtă a Academiei Americane de film, la secțiunea „Live Action Short Film”, dintr-o selecție ce a numărat 191 de filme internaționale calificate pentru această categorie.

Facebook: facebook.com/fundatia9

Instagram: www.instagram.com/fundatia9

2
Foto credits: Adi Bulboacă, cadru din „O după-amiază de primăvară” (regia Cristi Iftime),
cadru din „Celed” (regia Anghel Damian, foto Adrian Ghenie)

Alte programe

1

Un spațiu de exprimare, explorare și experiment pentru creatori de cultură contemporană.

Programe

Scena9

3

Platformă proaspătă de jurnalism cultural.

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți