Titlul proiectului

Acasă

Artisti

Alina Șerban, Vera Surățel

despre proiect

În prezent toată populația este sfătuită să stea acasă, să se spele pe mâini des, iar copiii să participe la școală online. Pentru unii copii însă a avea apa curentă, electricitate și cu atât mai puțin internet nu faceparte din realitatea lor. Iar pentru alți copii conceptul de „acasă” nu există sau nu îl definesc tradițional: „familie, sentimentul de siguranță”. Povestea ilustrată Acasă pornește de la experiența personală a Alinei Șerban, ca tânără romă instituționalizată după ce casa în care locuia a fost demolată de buldozer în acțiunea de evacuare forțată a primăriei. Dedicat atât copiilor cât și adulților.

Titlul proiectului

DE(z)INFECŢII: la CoVida Loca

Artisti

Ana Maria Ursu, Victor Dragoș, Andrei Ursu

despre proiect

 

DE(z)INFECŢII: la CoVida Loca este un text de teatru documentar pe structură postdramatică pornind de la o serie de interviuri luate cetăţenilor români în contextul COVID-19. Textul doreşte să radiografieze felul în care fiinţa umană, pusă în faţa unei crize de proporţii globale, ajunge să renunţe benevol la drepturi atât de greu câştigate, în numele bunăstării generale. Cum va arăta „noul normal”? Îşi vor redobândi cetăţenii drepturile „suspendate temporar”? Este „binele majorităţii” argumentul suprem? Cum rămâne cu individualitatea persoanei şi vocile minorităţii? Echipa de proiect îşi propune să îl monteze după ridicarea restricţiilor pandemiei sub formă de spectacol pe scenă dar şi online.

Titlul proiectului

Domestic ostil

Artisti

Anamaria Pravicencu, Vasile Leac, Mara Mărăcinescu

despre proiect

DOMESTIC OSTIL de Anamaria Pravicencu & Vasile Leac

O ficțiune sonoră și îngrijorată

 

Locuința, spațiul domestic în care ești constrâns la izolare în fața pericolului, poate produce, și chiar produce grave probleme psihice. Locul unde te întorceai pentru liniște și relaxare s-a transformat într-un teritoriu ostil, unde se pot întâmpla lucruri dintre cele mai grave. Cele mai mici gesturi pot declanșa, datorită izolării și a anxietății, izbucniri greu de gestionat. Viața domestică poate deveni extrem de fragilă, familia, relațiile de cuplu sunt puse în pericol. A crescut numărul divorțurilor și a separărilor în cuplu. Lucrarea de față explorează un mic teritoriu a ceea ce noi am numit domestic ostil – drama sonoră din interiorul apartamentului în care încerci să supraviețuiești, fără să-ți pierzi mințile.

 

Creație sonoră transdisciplinară realizată în dialog și colaborare dintre o artistă sonoră ce vine din arta contemporană, un poet interesat de film și o sunetistă pasionată de field recording. Lucrarea sonoră pornește de la ideea de huit clos, de spațiu închis în care se manifestă  nuanțat personalitățile unui cuplu aflat în izolare. Piesa sonoră este compusă cu texte poetice, interpretare vocală și înregistrări ale sunetelor din viața cotidiană.

 

Text & idee: Vasile Leac

Înregistrări & compoziție: Anamaria Pravicencu

Vioară: Manja Ristić

Mixaj: Mara Mărăcinescu

Titlul proiectului

IMPEX - Cobra

Artisti

Andrei Dinescu, Dumitru Boacă, Mihai Barabancea

despre proiect

Deși sunt cetățeni ai aceleași țări, de multe ori chiar colegi de școală sau vecini în cartier, colaborarea (mai ales cea muzical-artistică ) între etnicii rromi si restul populatiei este din păcate încă un fenomen rar. Andrei Dinescu, Dumitru Boacă, Mihai Barabancea și Thomas Hofer își doresc să creeze întocmai acest context de colaborare, rezultatul fiind o lucrare audio-video ce vorbește-povestește (într-o formă abstractă, non-didactică ) despre poziția muzicianului lăutar în societate, cu precădere în zilele-lunile de carantină din anul 2020 când rasismul și xenofobia din păcate au atins noi cote.

Titlul proiectului

Mingea roșie cu buline albe

Artisti

Andrei Nacu. Mădălina Muscă

despre proiect

Mingea roșie cu buline albe pornește de la o arhivă de fotografii de familie din România anilor 1950-1989 ce însumează arhive private, colecții de fotografii cumpărate din anticariate sau târguri de vechituri. Printr-un proces de sistematizare și clasificare a acestor imagini am identificat posibile simboluri și recurențe. Fiind puse în contextul unor colecții de imagini asemănătoare, pot vorbi despre specificitățile albumului de familie din România și totodată despre anumite particularități ale acestei perioade. Mingea roșie cu buline albe este unul dintre aceste elemente recurente. La mare, la munte, în studioul foto, în curte sau în parc, în preajma aparatului de fotografiat mingea pare a fi mai mult decât o simplă jucărie.  Astfel, în funcție de fiecare context, putem observa activități, haine, interioare, obiecte, etc. din perioada comunistă, toate fiind mici indicii despre viața de zi cu zi. Având ca punct central această observație, proiectul explorează cu ajutorul fotografiilor de familie granițele dintre memoria socială a perioadei comuniste din România și procesul de re/auto-definire a familiei și a istoriei personale. 

Titlul proiectului

Portrete ale unor familii de refugiați

Artisti

Cătălina Stanislav, Dana Constantin

despre proiect

Portrete ale unor familii de refugiați e un proiect narativ, realizat în contextul socio-politic al actualei pandemii, în care vom scrie, sub anonimat, poveștile unor familii de refugiați din Salonic. Acest proiect are ca scop nu numai evidențierea greutăților zilnice ale refugiaților din secolul XXI, dar și felul în care ne poziționăm noi față de ei. În același timp, vrem să construim o metanarațiune (comentariu teoretic al narațiunilor rezultate inițial), scoțând în evidență rolurile femeii, respectiv ale bărbaților din aceste familii și felul în care aceste diferențe le afectează direct viețile. 

Titlul proiectului

A/Part Of Me

Artisti

Ioana Casapu, Ileana Pascalau

despre proiect

Proiect narativ de Ioana Casapu și Ileana Pascalau


A/Part Of Me explorează dorul și nevoia umană de iubire și de atingere în timpul pandemiei COVID-19, pretutindeni în lume. Țelul nostru este să traducem vocea colectivă a însingurării într-un canal sustenabil de vindecare emoțională, mijlocit de apropierea pe care arta și mediile virtuale le oferă oamenilor. 


Apelul nostru deschis pentru scrisori de dragoste, de dor și de dorință la depărtare, în timpul distanțării sociale, a adunat 349 de contribuții din toată lumea, în șapte zile.  În această publicație virtuală, le-am adus laolaltă pe cele mai semnificative, într-un corp al memoriei tactile - care transcende distanța emoțională, granițele geografice și trecerea timpului. Pornind de la aceste texte am realizat o serie de sculpturi.


Timpul este singura măsură a distanței pe care continuăm să o parcurgem în procesul anevoios de a putea experimenta din nou atingerea în mod firesc. 

 

Le mulțumim tuturor participanților pentru curajul și vulnerabilitatea lor. 
Sunteți cu toții o parte din noi. Suntem cu toții parte unul din celălalt.
 

Titlul proiectului

Pneuma

Artisti

Laurențiu Coțac, Raya al Souliman, Horațiu Șovăială

despre proiect

Reunind experiența Dianei Miron și a lui Laurențiu Coțac - muzicieni dedicați experimentului sonor, a fotografului Horațiu Șovăială și a regizoarei Raya al Souliman, PNEUMA este un proiect care îmbină o etapă de compoziție muzicală și una de transpunere vizuală a lucrării compuse. Conceptul care domină cele trei secțiuni ale albumului (Pneuma - Soma - Psyche) pornește de la noul tip de raportare a omului față de aerul respirat alături de ceilalți într-un spațiu comun, ca schimbare potențial ireversibilă a acestui gest natural, primordial.

Câștigători

Proiecte individuale

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK