Titlul proiectului

Să ne fie la toți la fel de rău

Artist

Adrian Schiop

despre proiect

Nuvelă scrisă de Adrian Schiop

 

Sinopsis:

 

Andreea lucrează ca asistentă medicală la un cabinet școlar dintr-un oraș transilvănean. Este o femeie vorbăreață, cu limbaj verde și cu umor, dar și mai certăreață, îi sare ușor țandăra. Când școlile se închid, este transferată, provizoriu, la Direcția Județeană de Sănătate Publică, la linia fierbinte, unde răspunde întrebărilor celor care se suspectează de COVID – sau, mai ales, îi sună pe cei aflați în autoizolare ca să colecteze date epidemiologice. În același timp, pe cap îi vine fiul Alex, student în ultimul an la Cluj, la Drept. Andreea trebuie să facă un balet destul de complicat între soțul ei Radu, un bărbat tăcut și molcom, care lucrează ca șofer pe TIR, și Alex, care este copilul ei din prima căsătorie – un gay cu probleme emoționale pe care mama a încercat să i le rezolve plătindu-i ședințe de psihoterapie (întrerupte de venirea acasă).

Titlul proiectului

Ce mai facem azi?

Artist

Adriana Creangă

despre proiect

Monodramă scrisă de Adriana Creangă

 

Sinopsis:

 

Lidia și Robert au o relație stabilă de trei ani și decid că pandemia e un semn că în sfârșit a venit momentul să se mute împreună. Însă, își dau seama că de fapt sunt foarte diferiți. Monodrama Ce mai facem azi?prezintă perspectiva ei. Viteza cu care se înmulțesc cazurile confirmate de infectie cu Coronavirus o panichează și ajunge să-și ia obsesiv informațiile de pe rețelele de socializare, fără a mai ține cont de surse. Frica și tensiunea o fac să rămână alături de Robert.

Titlul proiectului

Jurnalul fericirii în benzi desenate

Artist

Ana Calistru

despre proiect

JURNALUL FERICIRII în benzi desenate valorifică trei soluții cu caracter practic și accesibile oricui, oferite de Nicolae Steinhardt pentru a supraviețui și a rezista psihologic unui univers cu caracter dictatorial permanent sau temporar, în care majoritatea oamenilor sunt lipsiți de drepturi și de libertăți, sau mai rău, atunci când trăiesc în teroare și violență. Lucrarea are scopul de a aduce în atenția publicului de astăzi - constrâns să stea în casă și expus FRICII cauzate de pandemia anului 2020 - viziunea lui Nicolae Steinhardt, întrucât acesta vorbește în urma unei experiențe asemanătoare, însă cu mult mai dramatice, dobândită pe parcursul detenției din închisorile comuniste.

Titlul proiectului

Nonsceno

Artist

Anda Pop

despre proiect

Lucrare video realizată de scenografa Anda Pop

 

Sinopsis:

 

Puterea de a te adapta te salvează, îți creează o libertate mai ales de expresie dacă ai capacitatea de a renunța pentru momet la formulele ce au funcționat până acum și te arunci în  universuri noi cu alte reguli de funcționalitate. Acest proces presupune o mobilitate fantastică și cred eu, un spirit deschis, rămâne veșnic tânăr.  Cât din tine se confundă cu universul tău și cat ești tu acel univers? Care e granița și sub ce forme e capabilă să iasă la suprafață? Presiunea de a rămâne viu și autentic cand toate sursele tale sunt blocate. Ce faci? Cum te adaptezi? Poți să respiri când observi că majoritatea se mută în online iar tu nu ai cum?

Titlul proiectului

Va fi fost odată

Artist

Andreea Săsăran

despre proiect

Proiectul este realizat în colaborare cu Tavi Scurtu și Cristian Văduva.

 

Va fi fost odată este un scurt metraj care, prin alăturarea unor imagini și sunete puternice simbolic, bruiază "vraja" narațiunilor oficiale, invocând o purificare a percepției. Miturile, poveștile, narațiunile au o funcție taumaturgică, tămăduitoare, care își regăsește importanța și utilitatea mai ales într-o perioadă în care mentalul colectiv este traumatizat de evenimente care aduc o puternică anxietate cu privire la un viitor (aparent) incert, după o perioadă de cultivare a impresiilor de stabilitate, întreținute artificial. Pentru că spațiul mental este conturat de percepții indirecte, mediate, menite de multe ori a impune controlul social, credem că este nevoie de o reconectare la realitate. Lucrarea recontextualizează elemente din fondul cultural comun, arsenal de imagini și simboluri care reprezintă orizontul cultural civilizației tehnologice, dar și asaltul mediatic asupra conștiinței. Va fi fost odată își propune să ofere o detașare, măcar temporară, de „războiul psihologic" al mediului social tot mai virtualizat și artificial, prin evocarea trăirilor și experiențelor esențial umane.

 

Titlul proiectului

Ambientwaves Session

Artist

Andrei Barbu

despre proiect

Ambientwaves Session propune o explorare intensă și subiectiv/obiectivă a spațiului „interior” cât și a celui „exterior” prin sunet, frecvențe și aranjamente muzicale menite să inducă stări de relaxare, meditative într-un context în care informațiile din jur provoacă stări de anxietate și/sau panică. Elementele vizuale sunt complementare sunetului și contribuie la crearea unei ambianțe imersive.

Titlul proiectului

53 Hz of Blue(s)

Artist

Andreea Vlăduț

despre proiect

53 Hz of Blue(s) este o compoziție audio-vizuală realizată cu sintetizatoare analog. Sunetul este tradus în diverse tonalități ale culorii albastru. Compoziția are la bază intervalul de frecvențe ale acesteia: 53 Hz (440 Hz - 493 Hz). Reprezentările clasice ale ecranului (conținut, informație etc.) sunt estompate pentru a reflecta însuși mediul, ca o unealtă de percepție. Prin abstractizare, această piesă contemplativă își propune să provoace direct senzorialul.

 

Multe mulțumiri lui Florine Mougel, pentru ajutorul acordat în construire sintetizatorului video.

Titlul proiectului

Turnurile gemene

Artist

Bogdan Gîrbovan

despre proiect

Video-ul de docu-ficțiune filmat în stilul Dogma prezintă spațiul locativ al celor două blocuri identice din Piața Națiunilor Unite, proprietate a Primăriei Municipiului București și populate de persoane care au casele în restaurare. Arhitectural, locuințele de necesitate fac parte din proiectul megaloman ceaușist, însă construcția lor a fost încheiată doar după 1990. Deși prezența lor fizică este masivă în peisajul pieții, ele sunt lipsite de identitate, fiind considerate nefolosite în mentalul colectiv.  Totuși, începând din 2016, o populație diversă a început să le populeze, transformând în cămine temporare aceste spații identice, dar în oglindă. Filmul explorează mitul contemporan al locuinței de necesitate, observând spațiul turnurilor gemene aflat la intersecția între domestic și public, 12 etaje (x 2) de locuințe temporare ce inspiră o intimitate bipolară - spațiile comune par ale nimănui, dar, în același timp, adună dovezi și indicii ale unei comunități. 

Câștigători

Proiecte de grup

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK