Înapoi la evenimente

Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv

Fundația9 prezintă în perioada 12 septembrie – 25 octombrie 2019 la Rezidența BRD Scena9 (str. I.L.Caragiale 32) expoziția „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv”, proiect dedicat operei artistului Hans Mattis Teutsch, care aparține avangardei istorice europene.

Vernisajul va avea loc joi, 12 septembrie,
începând cu ora 19.00.

 

PROGRAM EXPOZIȚIE
Marți – Vineri: 16:00 - 20:00
Sâmbătă – Duminică: 13:00 - 20:00

 

Proiectul „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv” se fundamentează pe expunerea conținutului cercetării interdisciplinare a artistului Szilárd Miklós asupra lucrărilor realizate de Hans Mattis Teutsch. Expoziția e curatoriată de Mircea Nicolae.

 

Cercetarea se axează pe ultima perioadă de producție artistică a lui Mattis Teutsch desfășurată în România aflată sub regimul comunist. De asemenea, cercetarea urmărește și percepția acestor lucrări în practica muzeală și patrimonială din România și Ungaria, din 1960 până astăzi. Nu în ultimul rând, expoziția reprezintă o alternativă la absența unor cercetări instituționale muzeografice asupra operei târzii a lui Mattis Teutsch.

 

Născut în Transilvania multietnică, Mattis Teutsch (1884-1960) este pictor, grafician, sculptor şi teoretician al artei. Numele lui este asociat cu arta abstractă interbelică, pentru care este recunoscut internațional. Incepand cu anii 1930 creația sa se continuă într-un constructivism utopic, poziție de avangardă pe care încearcă să se păstreze, în pofida neînțelegerii, până la sfârșitul vieții, ca apoi să fie perceput ca prea aproape de realismul socialist. Recuperarea acestei ultime perioade de creație este miza centrală a expozitiei. 

Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv

Expoziția va beneficia de lucrări și documente împrumutate din muzee și colecții private și va fi itinerată în luna ianuarie 2020 la Muzeul Kassák din Budapesta.

 

Muzee partenere și colecții private: Muzeul Kassák, Budapesta, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Colecția Familiei Mattis Teutsch, Brașov, Colecția Irina Lukász, Cluj, Colecția Rechnitzer, Győr, Galeria MissionArt, Budapesta, Arhiva Mattis Teutsch - Tibor Almási, Győr.

 

Parteneri: Institutul Balassi, CESI, MTVA, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000.

 

Proiect co-finanțat de AFCN.

 

 

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Credit foto – Petre Fall

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK