Povestea
restaurarii

Fundația9 a restaurat și digitalizat pelicala “Balanței” de Lucian Pintilie.

Mai departe

Fondul de cinema „Lucian Pintilie” este o inițiativă a Fundației9 gândită să susțină tinerii regizori români și să revitalizeze patrimoniul artistic și creativ al marelui regizor. După ce am sprijinit trei creatori contemporani, regizorii Anghel Damian, Bogdan Mureșanu și Cristi Iftime, oferindu-le burse de autor, ne-am îndreptat atenția către unul dintre cele mai importante filme din istoria cinemaului românesc, căruia i-am dat o nouă culoare.     

BALANȚA, filmul regizat de Lucian Pintilie în 1992, co-producție România-Franța a devenit, astfel, prima peliculă românească restaurată în format digital 4K.

Restaurarea a durat peste 6 luni și a însemnat, cadru cu cadru, curățarea imaginii de praf și impurități, refacerea culorilor și a sunetului. În tot acest proces, viziunea artistică a regizorului Lucian Pintilie a rămas intactă.     Negativul original al filmului a fost digitalizat în laboratorul Hiventy Franța, iar restaurarea a fost realizată în România de studioul Avanpost Media, sub supervizarea directorului de imagine Florin Mihăilescu, apropiat al regizorului Lucian Pintilie.     Povestea restaurării a fost documentată de jurnaliștii Scena9, care au stat de vorbă cu specialiștii în sunet și imagine, cei care au redat filmului BALANȚA o nouă viață.

Distribuie pe

FFacebook

IInstagram

Filmul restaurării

Parteneri

Partener Fondator al Fundației9: BRD – Groupe Société Générale

Partenerii Fondului de cinema „Lucian Pintilie”: Mastercard și Groupama Asigurări


Partenerii campaniei de lansare a filmului în cinematografe: Librăriile Humanitas, Roy și Dîmboviceanu Corcova, Apa Devin

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK