Înapoi la evenimente

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Cu cine altcineva am putea celebra teoretic un an de la începutul pandemiei decît cu scriitorul, traducătorul, eseistul Bogdan Ghiu? Bogdan este unul dintre invitații care revin la Intersecții atunci cînd avem nevoie să folosim cît mai bine limbajul pentru a capta înțelegerea lumii care se schimbă sub ochii noștri. I-am urmărit în timpul pandemiei jurnalul febril de pe facebook, acumularea analitică în timp real și iată că putem analiza împreună fenomenul comun și global al pandemiei, mai ales că între timp Bogdan Ghiu a publicat o nouă carte la editura Tact: Pandemiocrația sau Contracriza 2, prima Contracriză fiind cea din 2011, publicată la editura Polirom. 

Cît de repede putem teoretiza ceea ce se întîmplă și cu ce instrumente caracterizăm schimbările care ne conduc spre o lume nouă, spre o nouă perspectivă a libertății, supunerii, sănătății, politicii, cum ne opunem crizei, interdicției, stagnării timpului? Criză, carantină, coronavirus, comunism, vaccinare, cobai, iată cuvinte pe care le-am auzit de mii de ori. Împreună cu Bogdan Ghiu le vom discuta încă la cald. Pandemiocrația este jurnal, raport, fals raport, amestec, hibrid, „reportaj de idei”, exaltare a limbajului în fața pericolului.

Sezonul 7 al Intersecțiilor de miercuri continuă online, încă în maniera anului istoric 2020, dar cu privirea îndreptată către viitor, cu speranța revederii reale și plini de curiozitate pentru ceea ce urmează în viețile noastre ale tuturor. 

Bogdan Ghiu scrie și publică poezie, eseuri (despre literatură, filosofie, media, artă contemporană, arhitectură, teoria și pedagogia traducerii, politică) și traduceri din filosofia și literatura franceză. Susține două rubrici săptămânale (în Observator cultural și pe LiterNet) și o rubrică cotidiană despre oraș (la Radio România Cultural). Cele mai recente apariții sunt eseurile Linia de producție. Lucrând cu arta (2014) și Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (2015) și culegerea Opera poetică (2017). Pregătește o nouă lucrare despre traducere (reBAbel) și o carte despre București (Un oraș pe drumuri). În 2006 a publicat (Poemul din carton) Urme de distrugere pe Marte, în 2019 Cu Orice e posibil, la editura Nemira, în colecția Vorpal.

Intersecțiile de miercuri sînt un proiect creat și dezvoltat de scriitoarea Svetlana Cârstean. În prezent Intersecțiile se desfășoară în cadrul unui parteneriat de durată cu BRD Societe Generale. Primul sezon al Intersecțiilor a avut loc în 2015, în cadrul candidaturii Bucureștiului pentru competiția Capitală Culturală Europeană 2021. Intersecțiile de miercuri Sezonul 7 sînt finanțate de Fundația9, produse și găzduite de Rezidența BRD Scena9.

Imaginea Intersecțiilor de miercuri este realizată în Sezonul 7 de ilustratorul Andrei Măceșanu. 

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
01/06 → 17/10

Rezidența BRD Scena9

DEGETE VERZI

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK