Înapoi la evenimente

Spațiu (Continuare și sfârșit)

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Program vizitare
Marți - Vineri: 16.00 - 20.00
Sâmbătă - Duminică: 13.00 - 20.00

 

Curatoriată de Mihnea Mircan, cel care a îngrijit expoziții la instituții precum Muzeul Național de Artă Contemporană și Salonul de Proiecte din București, Stroom Den Haag (Haga), Fundația David Robert (Londra) sau Fondation d’entreprise Ricard (Paris), „Spațiu (Continuare și sfârșit)” reprezintă o colaborare a artiștilor Iulia Nistor și Achraf Touloub, un proiect ce aduce laolaltă lucrări existente și intervenții în spațiul expozițional.

 

Precedat de o conversație îndelungată între cei doi artiști despre suprapunerile între practici care nu au trăsături formale în comun, proiectul este un ansamblu de gesturi spațiale, care iau în posesie un loc sau dispar în el prin imitația unor date de decor sau a unui rol funcțional, și care operează la diverse scări, între aproape-imperceptibil și exces.

 

Lucrările individuale comunică prin interesul pentru forme și sensuri în ‘camuflaj’, un termen care simplifică raporturile dintre figură și fond din picturile Iuliei Nistor, ori relația cu limbajul plastic din care desenele lui Achraf Touloub împrumută forme și soluții abstracte și figurative, un cod ‘vechi’ pentru alegorii ale globalizării. Expoziția dejoacă certitudinile percepției și îi ‘înscenează’ prejudecățile ori punctele oarbe, derutează înțelegerea și o ghidează către un alt sens al întregului – altul decât suma părților care compun proiectul.

 

Picturile artistei de origine română Iulia Nistor provoacă privitorul și pun sub semnul întrebării potențialul dezorientării, prin suprapunerea mai multor straturi de vopsea și, în același timp, înlăturarea lor repetată. Lucrările de pictură, sculptură și video ale lui Achraf Touloub sunt realizate cu intenția de a fi “une mise en abyme” prin felul în care repun în scenă experiența realității, fanteziile, halucinațiile, iluziile optice căpătând aceeași valoare ca realitatea.
 

Spatiu (Continuare și sfârșit)

"Spațiu (Continuare și sfârșit)" formează un diptic cu expoziția „Specii de spații”, prezentată la Muzeul Național de Artă al României, ce reunește 24 de lucrări din colecția de artă contemporană Société Générale. Lucrărilor din colecție li se adaugă 4 „studii de caz”, în care artiștii Farah Atassi, Julien Prévieux, Danica Dakić și Florian & Michael Quistrebert  prezintă secțiuni mai ample din practica lor artistică.

 

Ambele proiecte își împrumută titlul de la un volum de texte despre locuire, spații domestice și publice, reale ori abstracte (Georges Perec, "Espèces d’espaces", 1974). „Spațiu (Continuare și sfîrșit)” este titlul unui capitol din Specii de spații, o tipologie a locurilor și a comportamentelor pe care ele le prescriu, condiționează, ori fac posibile, a modurilor în care orașele și hârțile, paginile și camerele, frontierele reale ori abstracte domină sau eliberează imaginația. 

 

Credit foto: Serioja Bocsok

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK