Înapoi la evenimente

Noaptea Muzeelor la Rezidența BRD Scena9

DEGETE VERZI #1

Noaptea Muzeelor marchează prima desfășurare de forțe a proiectului DEGETE VERZI la Rezidență. Vă așteptăm așadar în curtea de pe I.L.Caragiale 32, sâmbătă, 12 iunie, între 18:00 - 00:00, c-un buchet special, care cuprinde prima ediție de Ștrencăneală (yard bombing cu Luna), prima conferință În Dialog (cu Mona Petre, istoric de artă și inițiatoarea proiectului Ierburi Uitate) și prima nocturnă DEGETE VERZI. În tot acest timp, înăuntrul Rezidenței veți putea vizita în continuare expoziția „Identități fragile”, primul muzeu afectiv al pandemiei. 
 

ȘTRENCĂNEALĂ#1: vernisaj, sâmbătă, 18:00, MARE ÎNCURCĂTURĂ cu LUNA - Cristiana Chivu. 

„Pentru mine, street art-ul e o formă de eliberare, un manifest.” LUNA este studentă la secția de Design Grafic în cadrul Universității Naționale de Arte din București și este activă pe scena street art din România de șapte ani. Elementele stradale LUNA fuzionează cu motive și simboluri tradiționale în desene cu un caracter uneori androgin. Din câteva linii, trasează una dintre cele mai recognoscibile figuri feminine din oraș. Ea este prima invitată în seria de 5 artiste care vor face yard bombing pe gardul exterior al Rezidenței. 
 

Expoziție „Identități fragile”, 18:00 - 00:00. Un muzeu afectiv al pandemiei, început în primăvara anului 2021 printr-o colectă de obiecte contemporane care ne-au fost alături în pandemie: ceașca de cafea, perna pe care s-a plâns și s-a oftat, scaunul gol, pantalonii care nu se văd pe zoom, puzzle-ul cu piese lipsă... Mici sau mari, iubite sau detestate, sunt obiectele donate de public pentru a pune bazele unei viitoare colecții muzeale inedite, deopotrivă în format fizic și digital.
 

DEGETE VERZI ÎN DIALOG: sâmbătă, 19:00, Foraging urban sau cum m-a hrănit orașul în pandemie, cu Mona Petre. „Foragingul urban, atât în grupurile pasionaților de subiect cât și în literatura tematică, vine de obicei cu un asterisc - orașele nu sunt întotdeauna cele mai indicate zone pentru o activitate susținută de cules din natură din motive evidente: urbanul este printre cele mai contaminate medii în urma activităților umane (noxe, poluare, chimicale etc). Dar, în anumite condiții speciale, în zone cu un peisaj mai puțin expus poluării sau în condiții de activitate umană redusă, putem identifica și culege destule plante și ciuperci chiar și din oraș sau din jurul acestuia. Pandemia mi-a oferit noi zone de explorat și o multitudine neașteptată de specii cu potențial culinar. Voi povesti despre aceste plante și ciuperci pe care orașul mi le-a oferit cu generozitate, într-o vreme în care am fost nevoită să reduc la minimul necesar drumurile la supermarket, cu imagini ale lor și detalii despre cum le-am folosit în bucătărie, transformându-le, practic, în mesele mele de prânz. Mă aștept la o discuție dinamică, cu întrebări la care mă voi strădui să răspund cât mai specific, pentru pasionatele și pasionații de gastronomie hiper-locală, care pornește de la ingredientele din flora spontană întâlnite în jurul nostru.”
 

Mona Petre și-a suprapus pasiunea pentru artă și istorie în studii concomitente de design și arheologie. Lucrează ca graficiană, desenatoare, fotografă și cercetătoare pentru o paletă largă de proiecte personale de design, comunicare și voluntariat, în colaborare cu diferite companii, ong-uri și instituții. Este inițiatoarea proiectului Ierburi Uitate și co-fondatoare a Grădinii Istorice — o grădină „de bucătărie” de inspirație istorică, populată cu specii cultivate și consumate înaintea sosirii și răspândirii celor din Lumea Nouă —un proiect în parteneriat cu Grădina Botanică din București, și co-fondatoare a grădinii Legumim, un proiect de grădinărit responsabil, după principiile permaculturii, cu grijă pentru mediu și respect pentru comunitate.
 

NOCTURNELE REZIDENȚEI #1: instalație de lampioane în grădina din cartierul Grădinilor, 22:00 – 00:00. Vă invităm la noi în grădină să faceți un popas din traseul nocturn al Nopții Muzeelor. Am început să meșterim straturile de flori și abia așteptăm să vi le prezentăm și să povestim despre plante. Și ca magia să fie magie, am prins în crengile arborilor lampioane homemade și licurici, ca pentru serile calde de vară.
 

***
DEGETE VERZI este un proiect despre comunitate și grădinile publice sau private, inițiat de Rezidența BRD Scena9, cu scopul de a reconecta locuitorii Bucureștiului cu spațiile lor verzi. Între 01 iunie și 17 octombrie, la Rezidența BRD Scena9 și în cartierul Grădina Icoanei, DEGETE VERZI propune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații de artă contemporană, expoziții și conferințe a căror temă comună este spațiul verde împărtășit. Acestea vor fi completate de o cercetare în arhive și pe teren asupra relației locuitorilor cu spațiul verde, într-un areal care cuprinde zonele Icoanei, Calderon și Ioanid. Proiectul aduce împreună arhitecți, peisagiști și urbaniști, artiști contemporani și locuitori ai cartierului Grădina Icoanei pentru a crea un focus asupra unor elemente extrem de importante în calitatea vieții unui oraș: confortul pe care îl oferă locuitorilor săi spațiul public și relația acestuia cu necesitățile locuitorilor.

DEGETE VERZI este un proiect realizat de Rezidența BRD Scena9 și Fundația9, susținut de Ordinul Arhitecților din România. 
Parteneri: Fundația Cărturești, Asociatia Domeniul Perticari-Davila, Asociația IDEILAGRAM
Parteneri media: Scena9, Igloo media, Revista Zeppelin

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK