Înapoi la noutăți

Ioana Pelehatăi este noul editor coordonator al publicației culturale Scena9

Ioana Pelehatăi este noul editor coordonator al publicației culturale Scena9

Începând cu luna septembrie 2022, Ioana Pelehatăi a preluat coordonarea Scena9, una dintre cele mai importante publicații culturale din țară. Ea împarte acest rol cu Andra Matzal, aflată în concediu de maternitate până în toamna anului 2023. Ioana face parte din redacție încă de la înființare, unde a ocupat funcția de reporter, dar și de coordonator al unor proiecte editoriale speciale. Pelehatăi preia ștafeta de la Luiza Vasiliu, unul dintre jurnaliștii care au pus bazele Scena9.

 

Ioana Pelehatăi a semnat pentru Scena9 interviuri cu unii dintre cei mai importanți actori contemporani ai lumii culturale, precum scriitoarea Ludmila Ulițkaia, dar a scris și despre subiecte sociale precum locuirea în București sau drepturile LGBTQ+.

 

Despre planurile pentru redacție și viitorul publicației Scena9, Ioana spune:

 

„Vreau să continuăm să fim aproape de artiști, de oamenii care întrerup zumzetul cotidian, de cei care ne distrag atenția de la fluxul de știri și ne mai dau câte un instrument să ne menținem cât de cât sănătoși la cap. Vreau să ne uităm documentat la lucrurile mari care contează: impactul foarte tangibil al schimbărilor de climă în viața noastră; impactul războiului de la graniță asupra sentimentului de siguranță în lume; impactul ubicuității (dez)informării asupra noastră, a tuturor.”

 

Viziunea Ioanei pentru redacția Scena9 poate fi citită integral aici.

 

Luiza Vasiliu are o experiență de peste 20 de ani în presa culturală și a fost unul dintre jurnaliștii fondatori ai publicației: „N-aș fi putut pleca de la Scena9 dacă nu știam că suntem bine. Că am ajuns într-un punct în care construcția structurii de rezistență s-a încheiat. Că nava merge mai departe bine-mersi”. Motivația Luizei poate fi citită integral aici.

 

Scena9 este un program al Fundației9, o inițiativă de susținere a tinerei generații prin programe de cultură fondată de BRD - Groupe Société Générale. Organizația coordonează și hub-ul cultural Rezidența9. Fundația beneficiază de know-how-ul partenerului fondator, dar și al unui Consiliu Director format din specialiști în domeniul cultural, comunicațional sau educațional. Din acest consiliu fac parte Mona Dîrțu (Jurnalist), Flavia Popa (Secretar General al BRD), Jean Pierre Vigroux (Consultant Financiar), Joachim Umlauf (Director al Goethe Institut București), Corina Puiu (Co-fondator Teach for Romania) și Dan Petre (Conferențiar Universitar DR. al Facultății de Comunicare și Relații Publice).

 

Despre schimbarea editorului coordonator, Flavia Popa (Secretar General al BRD) spune:

 

„Scena9 este un proiect care și-a definit clar rolul în peisajul media al ultimilor ani, o platformă care provoacă la dialog și care reunește unele dintre cele mai importante voci ale culturii din România, dar și din străinătate. Mult mai mult decât o cronică a lumii artistice, Scena9 este un spațiu de intersecție care pune în context actualitatea culturală, dar și pe cea socială sau pe cea educațională. Schimbarea editorului coordonator creează o oportunitate de creștere. Luiza Vasiliu rămâne o parte importantă a Scena9, iar preluarea conducerii publicației de către unul dintre cei mai longevivi jurnaliști din redacție, Ioana Pelehatăi, asigură o tranziție ușoară spre o altă etapă din viața celei mai relevante redacții culturale din online.”

 

Scena9.ro a raportat 2 milioane de vizite în anul 2021, și peste 1, 400,000 în primele șase luni ale lui 2022. Jurnaliștii Scena9 au fost premiați de-a lungul anilor în cadrul Premiilor Superscrieri și în cadrul altor gale dedicate jurnalismului, iar publicația face parte din Eurozine, rețeaua celor mai importante reviste culturale din Europa. În prezent, din redacția Scena9 fac parte Ioana Pelehatăi, Vlad Odobescu, Ionuț Sociu, Oana Filip, Ioana Cîrlig și Venera Dimulescu, cărora li se alătură zeci de scriitori, ilustratori sau artiști colaboratori. Anual, Scena9 publică o revistă tipărită care ajunge în mâinile a mii de cititori din România și diasporă.

 

Foto: Larisa Baltă

 

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK