Înapoi la noutăți

CINEVARA inclus în circuitul european „A Season of Classic Films”

Programul de proiecții de film în aer liber CINEVARA pune Bucureștiul pe harta orașelor europene incluse în circuitul european „A Season of Classic Films”

Programul de proiecții de film în aer liber CINEVARA, inițiat de Fundația9 și găzduit de Rezidența BRD Scena9, aduce, pe 5 și 11 septembrie, două filme inclus în circuitul european A Season of Classic Films, finanțat de programul Europa Creativă al Comisiei Europene: E vorba de Cleo de la 5 la 7, de Agnès Varda și Chocolat, regia Claire Denis.

 

A Season of Classic Films este o continuare a Anului European al Patrimoniului Cultural, care pune în valoare monumente de patrimoniu din întreaga Europă prin proiecții gratuite de filme prezentate în varianta restaurată. Rezidența BRD Scena9, monument istoric din patrimoniul cultural local, devine, astfel, singurul spațiu din România inclus în acest circuit European.

 

La evenimentele culturale din circuitul A Season of Classic Films se așteaptă participarea a peste 15.000 de oameni din 13 țări și prezintă o ocazie bună pentru a stârni dezbateri publice în jurul moștenirii culturale comune, subliniind, în același timp, importanța restaurării și păstrării patrimoniului cinematografic în Europa.

 

„Programul CINEVARA a pornit din dorința de a face accesibilă publicului bucureștean o selecție de filme de colecție, clasice și recente, în curtea Rezidenței BRD Scena9, ca o continuare a celebrării Anului European al Patrimoniului Cultural. Suntem onorați că am beneficiat în acest demers de susținerea domnului profesor Richard Peña, unul dintre cei mai buni cunoscători ai cinematografiei mondiale, ce a făcut selecția filmelor proiectate în program. Suntem încântați că am reușit nu doar să proiectăm filme celebre, precum Saltimbancii, Reconstituirea sau Plajele lui Agnès, dar și să punem Bucureștiul pe harta orașelor europene incluse în circuitul european A Season of Classic Films, Rezidența BRD Scena9 fiind singurul monument de patrimoniu din țară ce oferă proiecții gratuite de filme în varianta restaurată. Mai mult decât atât, pe 5 septembrie vom transforma tronsonul din fața Rezidenței BRD Scena9 într-un cinema în aer liber și îi așteptăm pe iubitorii de film cu o proiecție specială a peliculei «Cléo de la 5 la 7», creație a regizoarei Agnès Varda”, a declarat Anca Drăgoi, director Fundația9. 

Cleo de la 5 la 7 (1962)
Cleo de la 5 la 7
5 septembrie, ora 21:00, intrare liberă

Cléo, o tânără cântăreaţă, aşteaptă rezultatul unei radiografii importante şi acesta vine abia la 6.30. Pe neaşteptate, Cléo este nevoită să înfrunte posibilitatea unui sfârşit prematur. Timp de o oră şi jumătate, se întâlneşte cu iubitul ei, un pianist, o prietenă, un soldat. Încetul cu încetul, Cléo vede lumea cu alţi ochi.
O călătorie intimă prin Parisul începutului anilor 1960, unul dintre filmele memorabile ale lui Agnès Varda.

Proiecția va avea loc pe strada I.L. Caragiale, în fața Rezidenței BRD Scena9. Evenimentul e organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte.

Chocolat (1988)
Chocolat
11 septembrie, ora 21:00, intrare liberă

Camerunul în pragul declarării independenței. Un orășel idilic, sub administrație franceză, departe de șosele adevărate, unde poștașul ajunge doar de două ori pe lună. Pacea acestui mic paradis este tulburată de aterizarea forțată a unui avion. Nou-veniții distrug încet-încet raporturile simple și utopice ce păreau să domnească în viața familiei Dalens.

 

Regizoarea franceză Claire Denis s-a născut la Paris, dar a copilărit în Burkina Faso, Camerun și Somalia Franceză până la 14 ani, când a revenit în capitala Franței. Chocolat a fost filmul său de debut, în 1988, și a fost apreciat atât de către spectatori, cât și de către critici, fiind nominalizat la premiul Palme d’Or de la Cannes și Best First Work la César Awards. 

CINEVARA

Selecția filmelor din ediția din acest an a programului CINEVARA a fost făcută de către Richard Peña, profesor la School of The Arts, Columbia University și fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, Statele Unite ale Americii. 

 

Programul acestei veri pune în echilibru producții românești cu pelicule franceze celebrând creația feminină din cinema-ul mondial. CINEVARA readuce în atenția publicului documentare, dar și lungmetraje clasice de ficțiune semnate de regizoare ca Agnès Varda, Elisabeta Bostan, Claire Denis, Irene Lusztig.

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK