Înapoi la noutăți

Am lansat Recomandata Scena9

Newsletterul tău din fiecare joi, de la Scena9

Pe 15 mai 2016 lansam platforma online Scena9.ro, doi ani jumătate mai târziu ieșea în lume și primul număr pe hârtie. De 5 ani de Scena9, le facem cadou cititorilor Recomandata Scena9. Un mic instrument de orientare pe harta lumii, o porție săptămânală de arte, idei & societate, de la noi și de afară, ca să nu ratezi ce se întâmplă în jurul tău. Curatoriat de redacția Scena9, îngrijit de Karin, joi de joi, de la ora 10:00. Abonează-te ca să-l primești. 

 

Ce-am învățat în 5 ani de Scena9?
Răspund trei dintre membrele redacției Scena9 încă de la început și prima cititoare a Recomandatei #1. 

 

În 5 ani de Scena9 am învățat să fiu editor. Să-mi pese mai puțin de textele mele și mai mult de ale celorlalți. Apoi, în fiecare zi de lucru cot la cot cu colegii mei am mai învățat câte ceva despre meseria asta, de la răbdare până la grija pentru nuanțe. Cel mai mult îmi place când ne punem cu toții capetele la contribuție, așa că materialul meu preferat din toate timpurile la Scena9 e Nobelul fals care a păcălit Academia Română, un text colectiv despre cum cultura cea mai înaltă poate fi uneori și foarte ridicolă. 

Luiza Vasiliu este editoare coordonatoare Scena9.

 

Pe tabla albă din redacția Scena9 a rămas scris, de la o ședință din vremuri pre-pandemice: „Editorul e avocatul cititorului”. E, de departe, cea mai mare și mai importantă lecție din primii mei 5 ani de jurnalism. Editorul te învață că feedbackul nu e despre tine, nici despre text, ci despre omul la care ajunge. În exact aceeași ordine de idei, din tot ce-am scris pentru Scena9, textul la care țin poate cel mai mult este Adevărurile Coaliției pentru Familie. A trecut o lună între momentul conferinței CpF de la Teatrul Național din București și momentul publicării - și, cel mai probabil, fără Luiza Vasiliu, el n-ar fi existat niciodată. Eram atât de gâtuită de furie de fiecare dată când mă apropiam de materia primă a articolului, încât mă blocam complet. M-am gândit că, de fapt, nu pot să scriu - chit că subiectul era cel mai important din lume pentru mine - și că ar fi mai bine să-mi dau demisia. Doar datorită Luizei a ieșit analiza asta de discurs, retorică și logică a CpF, care rămâne, din punctul meu de vedere, grăitoare și astăzi.
 

Ioana Pelehatăi este jurnalistă Scena9 din prima zi. 

 

Am învățat cum se pornește și se construiește o redacție. Apoi, am observat cum se transformă într-o familie, cu experimente de lăsat de fumat, vizionări cu popcorn în brațe, cu anii care leagă oamenii. Scena9 a aterizat într-un moment în care încheiam multe proiecte pe print. Mi-au dat încredere, mi-au descrețit izolarea, m-au ajutat să cunosc mai bine ce fac și să urmăresc evoluția culturală din România. Și mi-au dat de lucru. Redacția asta m-a ținut ancorată în niște ani cam tumultuoși, iar când dau scroll în urmă, văd cum s-au sudat mai mult decât niște legături și articole între noi.
 

Sorina Vazelina este ilustratoare, vinovată de unele dintre cele mai frumoase proiecte ale Scena9. 

 

S-ar zice că, după 5 ani de benoclat pe Scena9, mai urmează și alții - e mișto să vezi din lume bucăți dintr-1 ochi 9. Al meu preferat e din printul nr. 2, despre îmblînzitorul de iederă neagră, un text desăvîrșit; am zis că mi-a pus ‘mnezeu mîna-n cap cînd l-am gătat, așa eficient a scurtcircuitat pe dinăuntru. Mă bucură mult legătura asta directă, joy de joi, oblăduită de poșta electronică.

Mădălina Robu este prima cititoare care a răspuns la întrebarea Ce ai învățat în 5 ani de Scena9?

Poți citi online: Recomandata S9#1: 5 ani de Scena9, Recomandata S9#2: doruri, oase și abuzuri și Recomandata S9#3: zilele copilului din noi

Abonează-te la Recomandata Scena9 și o vei primi în fiecare joi dimineața. Pentru idei și sugestii, scrie la newsletter@scena9.ro. Să ne citim cu bine.

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK