Înapoi la noutăți

„Artists in Progress”: Scena9 vă invită să cunoașteți școlile de artă și cele mai tinerele generații de artiști din România

V-ați întrebat vreodată ce înseamnă să devii actor sau pictor în România? Cum îi pregătește școala pe viitorii artiști și cum îi ajută să se orienteze după ce își primesc diplomele? Cum reușesc cele mai tinere generații să-și construiască un drum și ce investighează prin arta lor?

 

Publicația Scena9.ro caută răspunsuri posibile la aceste întrebări prin „Artists in Progress”, un proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pe care îl puteți explora la Scena9.ro/artists-in-progress. Seria de materiale multimedia - reportaje, interviuri și profiluri -  deschide ușile mai multor școli de artă din România, de la licee, școli populare și inițiative alternative care revigorează educația artistică în orașe mici, la facultăți din cele mai importante centre universitare. Pe harta proiectului se află, pentru început, București, Deva, Cluj, Timișoara, Târgu Ocna, Târgu Mureș și Iași.

Nikita Dembinski, „Adevărata realitate”

Echipa de jurnaliști și fotografi de la Scena9 documentează de la începutul verii momente importante din procesul prin care tinerii se pregătesc să devină artiști: de la cum arată un examen de admitere la facultatea de actorie din Cluj, până la organizarea expozițiilor unde absolvenții de pictură, grafică, sculptură, foto-video de la București își prezintă lucrările de licență. Iar după ce i-au cunoscut pe teren pe cei mai tineri artiști în devenire, jurnaliștii au început să depisteze și câteva dintre problemele de care aceștia se lovesc în școlile de artă: lipsa resurselor pentru a-și face proiectele posibile, lipsa de colaborare între domenii diferite și a unor programe prin care să descifreze mai bine mecanismele pieței de artă și ale instituțiilor de cultură etc.

 

Poate cea mai importantă miză Artists in Progress e să ne facă tuturor cunoștință cu generațiile noi de creatori, cu întrebările, curiozitățile și nevoile lor. Cu atât mai mult cu cât prea puține instituții de cultură sunt deschise artiștilor foarte tineri și în care artele sunt, în genere, subfinanțate în România, iar majoritatea orașelor se transformă în deșerturi culturale. Tocmai de aceea, pe lângă privirea jurnalistică asupra lumilor din școlile de artă, Scena9 pregătește în această toamnă la Rezidența BRD Scena9 din București o expoziție cu o selecție de lucrări ale elevilor și studenților întâlniți în timpul documentării. Până atunci, însă, vă propunem să explorați în secțiunea dedicată proiectului de pe Scena9.ro o galerie virtuală cu unele dintre lucrările artiștilor tineri pe care i-am cunoscut.

Andrei Becheru, Tabăra de Artă Contemporană Minitremu

 

Proiectul „Artists in Progress” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Cele mai noi

Evenimente
26/03 → 09/05

Rezidența BRD Scena9

Expoziția PostPunk

Evenimente
10/03 → 10/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac

Evenimente
24/03 → 24/03

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Niculescu

Evenimente
21/04 → 21/04

Rezidența BRD Scena9

Intersecțiile de miercuri cu Bogdan Ghiu

Rămâi informat.
Pentru ultimele noutăți
abonează-te la newsletter.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră.
Mai multe detalii aici.

OK